Gå videre til hovedindholdet

VoiceSearch: Gør dit webindhold "speakable" - med XPath

I version 3.5 af schema.org er typen SpeakableSpecification indført som "gyldigt medlem". Denne type gør det muligt at opmærke webindhold som "speakable", altså egnet til at blive læst højt, for eksempel som svar i stemmestyret søgning (Voice Search)

Der findes flere måder at udpege de tekstafsnit på en webside, som er "speakable". En er at bruge CSS-selektorer. En anden er XPath. XPath er et sprog til at identificere bestemte elementer i et hierarkisk dokument som et XML-eller (X)HTML-dokument. Et eksempel på brugen af XPath i forbindelse med SpeakableSpecification kunne være denne FAQ.

Den relevante kodelinje i eksemplet er den med rødt angivne:

<script type="application/ld+json">
{
 "@context": "https://schema.org/",
 "@type": "FAQPage",
 "name": "Semantisk søgning og søgemaskineoptimering",
 "speakable":
{
  "@type": "SpeakableSpecification",
  "xpath": ["//article[1]//*[@property='text']", "//article[2]//*[@property='text']"
  ]
  }
 }
  </script>

Her indkredses først to HTML-elementer, nemlig det første og andet <article>-element, på den pågældende webside. Derefter udpeges det, der skal læses op: indholdet af et eller flere elementer, der har attributten "property" med værdien "text". De dobbelte skråstreger antyder, at de omtalte elementer må befinde sig hvor som helst i strukturen, mens * indikerer, at der kan være tale om et hvilket som helst element.

Eller sagt på en anden måde: udtræk indholdet af det eller de elementer, der indeholder værdien "text" i attributten "property" i henholdsvis det første og det andet <article>-element uanset hvor disse to elementer komme forekomme i HTML-strukturen.

Med denne XPath-konstruktion vil Google fra FAQ'en rent konkret trække de to første spørgsmål og deres svar ud, således som det ses i dette screenshot: