Gå videre til hovedindholdet

Tilpasset semantisk emnesøgning med Google

Med en Google-konto kan man oprette sine egne personlige søgemaskiner. Disse kan tilpasses, således at de kun søger på bestemte webdomæner eller efter websider indeholdende specifikke semantiske schema.org-typer. De kan også indstilles, så de løfter søgeresultater indeholdende udvalgte ord og udtryk.

Google har dog for nyligt tilføjet endnu en interessant funktionalitet: nu kan man nemlig også angive, hvilket eller hvilke emner, der skal danne rammen for en søgning, eller hvilke emner, fremfundne søgeresultater kan filtreres efter.

Et par eksempler:

Jeg har opdateret min søgemaskine, der leder efter nyhedsartikler (især om fodbold), dvs. websider, der er opmærket med schema.org-typen “NewsArticle”. Søgeresultater kan nu filtreres efter "fodboldemnerne" "FC København", "Brøndby" og "FC Midtjylland", som det ses i nedenstående screenshot:


Jeg har også lavet et par helt nye emneorienterede søgemaskiner. En fremfinder sider på hele nettet, der specifikt har at gøre med emnet FC København, mens en anden fokuserer på indhold om det berømte indianerslag "Battle of The Little Bighorn" på den engelsksprogede version af Wikipedia. Søgeresultater kan her relateres til vigtige personer i slaget.

Emner - personer, steder, organisationer og lignende - vælges fra Googles egen vidensbase, Google Knowledge Graph.

Du kan afprøve emnebaseret søgning fra min side med eksempler på semantiske søgemaskiner.