Gå videre til hovedindholdet

Links med og uden smag

En af de fundamentale forskelle mellem det traditionelle web og det semantiske web, The Web of Data, er links.

På det traditionelle web er links, eller hypertekstlinks, koblinger mellem websider eller dele af disse, og det, der gør det muligt at navigere rundt på websider eller mellem sådanne. Hypertekstlinks er allestedsnærværende på websites og et af de helt definerende træk ved World Wide Web.

På det semantiske web udgør links, såkaldte "flavored links", derimod semantiske relationer mellem entiteter - objekter, begivenheder eller fænomener. Hvor et link på det traditionelle web kan knytte en side om skuespilleren Leonardo DiCaprio til siden om filmen The Revenant, vil et flavored link på The Web of Data specificere den relation, der eksisterer mellem den pågældende person og den pågældende film, og som naturligt kunne navngives med "medvirker i" eller lignende. Det er i virkeligheden sådanne navngivne relationer, der udgør fundamentet for det, der nogle gange kaldes "linked data", et begreb, der ofte bruges mere eller mindre synonymt med det semantiske web.

Hvad de færreste ved, er imidlertid, at flavored links - lige som almindelige hypertekstlinks - også kan implementeres på helt normale websider, omend de typisk ikke er klikbare som hypertekstlinks. Tag et eksempel som det nedenstående, en simpel webside med en række kurser udbudt af en fiktiv kursusudbyder Webdesign Uni. Siden indeholder almindelige hypertekstlinks fra bjælken øverst på siden til de enkelte kurser - illustreret med den røde pil. Disse er navigationslinks: Hvis man for eksempel klikker på menupunktet "Javascript" i bjælken, ja så scroller siden ned til afsnittet om kurset af samme navn. Men siden indeholder også semantiske links i dette tilfælde mellem de enkelte kurser og kursusudbyderen Webdesign Uni, således som det er eksemplificeret med den blå pil. Disse links manifesterer relationen "provider" fra vokabularet schema.org og gør det dermed muligt at fortælle søgemaskiner som Google, at kurset Javascript udbydes af Webdesign Uni. 





Med andre ord indeholder websiden altså både links mellem bestemte konkrete elementer på siden og links mellem bestemte ting, der omtales på siden. Hvordan flavored links implementeres på en webside som den ovenstående, kommer jeg ind på i et senere indlæg.