Gå videre til hovedindholdet

Hør lige en gang: er dine strukturerede data "speakable"?

I takt med at Voice Search, dvs. stemmestyret søgning, vinder frem, bliver det mere og mere hensigtsmæssigt at kunne opmærke webindhold, der er egnet til at blive læst op som (en del af) et svar på en brugerforespørgsel.

Til dette formål kan man nu anvende schema.org-egenskaben "speakable", som kan benyttes til at identificere tekstdele af en "WebPage" eller "Article" (eller underkategorier af disse), som skønnes særligt velegnede til at blive konverteret til lyd gennem tekst-til-tale syntese.

Rent teknisk foregår opmærkning med "speakable" ved, at man i sine schema.org-metadata peger på de(t) relevante HTML-element(er) i artiklen eller på websiden. Identifikation kan for eksempel ske gennem CSS-selektorer eller XPath-stier.

Google er allerede kommet med deres guidelines for brugen af "speakable" og er så småt begyndt at gøre brug af oplæst indhold i deres Home- og Assistant-produkter (indtil videre dog vist kun på engelsk og i USA).

Et lille eksempel/eksperiment med en webtekst opmærket med "speakable" er denne artikel af Barry Schwartz: Her er overskrift og resume opmærket (selve opmærkningen kan ses her). Og sådan lyder det, når der gøres brug af det opmærkede indhold i en verbal interaktion med Google. Læs mere om eksemplet/eksperimentet her